HydroPeptide / Blog / Блог / Епігенетика – шлях до здоров’я клітин

Епігенетика – шлях до здоров’я клітин

Доктор Ніл Кітчен, РhD, епігенетик, операційний директор і головний генетик компанії HydroPeptide, розповідає про основи епігенетики, та як ця наука в синергії з дерматологією та косметологією допомагає підтримувати здоров’я шкіри на клітинному рівні та “відкласти” вікові зміни.

Ми живемо в епоху, коли адаптація до індивідуальних потреб і персоналізований підхід грають дуже важливу роль в тому, як ми дбаємо про себе. Починаючи з індивідуальних дієт і закінчуючи тестуванням ДНК, розуміння своїх генетичних особливостей може вплинути на те, які продукти і товари ми обираємо, і дає можливість вносити персональні зміни для досягнення найкращих результатів. Однак, можливість враховувати індивідуальні особливості виходить за рамки унікальної послідовності ДНК, яку ми успадкували від своїх батьків.

Епігенетика – це наука, яка вивчає можливість вносити зміни в експресії генів, не змінюючи основну послідовність ДНК. Епігенетика буде відігравати важливу роль у розвитку передових технологій в області індивідуалізованого догляду, оскільки дозволить нам сконцентрувати фокус уваги на здоров’ї клітин. Наука про здоров’я клітин стає одним з найпотужніших інструментів у створенні того, чого професіонали прагнуть досягти в області краси та здоров’я. Найбільш значним відкриттям в епігенетиці стало те, що вікові зміни генної активності можна скорегувати, причому часто не якимись складними біоінженерними методами, а за допомогою відомих і поширених речовин.

Яким чином здоров’я клітин впливає на красу?

У спробах уповільнити процеси, що змінюють очевидні досконалості юності, фахівці в галузі засобів по догляду за шкірою ввели в обіг термін «омолодження». Професіонали називають омолодженням боротьбу із заломами та зморшками, в’ялістю, тьмяністю і безжиттєвістю шкіри, віковими плямами і будь-якими іншими проявами, пов’язаними з несприятливим впливом старіння на зовнішній вигляд.

Фактично, зовнішні ознаки старіння є результатом глибоких змін, що відбуваються у шкірі. Процес старіння відбувається на клітинному рівні, де зміни, викликані шкідливим впливом, призводять до порушення та зміни оптимального стану наших клітин. Цією першопричиною старіння шкіри є погіршення здоров’я клітин.

«Старіючі клітини мають пошкоджену епігенетичну структуру. Отже, більш розумний підхід до здоров’я клітин у догляді клієнта за шкірою значно поліпшить результат зусиль з омолодження і збереження краси на тривалий час, – розповідає Ніл Кітчен.

Епігенетика дає нові можливості для підтримки здоров’я клітин, оскільки допомагає зрозуміти, як відбувається експресія генів. Різні комбінації генів всередині клітин включаються або вимикаються в результаті впливу безлічі факторів. Хоча багато комбінацій генів є спадковими, зовнішні фактори також можуть впливати на їх експресію або змінювати її. Для мене епігенетика становить 60% – спадковість генів, а 40% – це те, що оточує нас або те, що впливає на нас із зовнішнього середовища (насамперед харчування, екологія, догляд за собою, фізичні навантаження, психо-емоційний стан тощо).

Епігенетична косметологія – нова ера в косметології та anti-age терапії

Оскільки я – представник пари однояйцевих близнюків, мене завжди цікавило, як зовнішні умови впливають на нашу ДНК. Близнюки багато в чому схожі – адже у нас однакові послідовності ДНК! Тим не менш, насправді близнюки не є абсолютно однаковими, оскільки моделі експресії ДНК змінюються з плином часу і під впливом особистого життєвого досвіду. Різні комбінації генів можуть вмикатися і вимикатися у відповідь на певний вплив. Крім того, ці комбінації можуть успадковуватися або ж змінюватися в залежності від способу життя.

Епігенетика допомагає пояснити, чому однояйцеві близнюки можуть мати однакові ДНК, але не виглядати абсолютно схожими. Це повністю обумовлено тим, як експресуються гени. Моделі експресії ДНК впливають на всіх, не тільки на близнюків. Якщо б кожен з нас міг клонувати себе, а потім прожити пліч-о-пліч наступні десять років, ми б поступово помічали відмінності. Це особливо помітно, якщо один з клонів живе в інших зовнішніх умовах (вплив сонця і забруднення, стрес, режим догляду за шкірою і т. д.). Моделі експресії ДНК змінюються в міру нашого старіння, а також адаптуються до зовнішніх умов, в яких ми знаходимося, як хороших, так і поганих. Епігенетика доводить, що ми можемо набагато сильніше впливати на те, якими ми є і якими будемо, ніж ми могли собі уявити.

Мене особливо надихає вплив епігенетики на догляд за шкірою. Епігенетична косметологія – нова ера в косметології та anti-age терапії, за своєю суттю є продовженням розвитку біохолістичного підходу до профілактики та лікування шкірних проблем, включаючи тьмяність шкіри. Вона точно так само ставить мету привести в порядок системи регуляції, але тільки на рівні окремої клітини. А якщо згадати про те, що окремі клітини становлять органи, а органи — цілий організм, то стає зрозуміло, що наше самопочуття і зовнішній вигляд безпосередньо залежить від здоров’я і благополуччя кожної нашої клітини.

Якщо ми будемо використовувати правильні засоби, щоб допомогти нашим моделям ДНК щодня “перезавантажуватися”, можна буде усунути пошкодження і запалення, посилити власні захисні механізми і запобігти небажаним змінам в генетичних моделях

Зараз у США вчені почали застосовувати нові епігенетичні принципи для створення революційних засобів по догляду за шкірою, які впливають на здоров’я клітин і допомагають змінювати моделі експресії генів, пов’язані з віком, щоб молодий вигляд і правильне функціонування шкіри були обумовлені внутрішніми процесами. Застосовуючи інноваційний підхід до зміни «старого» епігенетичного стану клітини і поліпшення клітинного здоров’я, ми можемо створювати рішення, які сприяють тривалому збереженню здоров’я шкіри. Що ми їмо, де живемо, з ким спілкуємося, скільки спимо, які у нас фізичні навантаження – ці та багато інших «природних» процесів старіння шкіри викликають хімічні зміни в наших генах, включаючи їх і вимикаючи.

Шкіра-основний захисний бар’єр від несприятливих зовнішніх умов, в яких ми живемо, а значить, схильна до найбільшого ризику епігенетичних змін. Якщо ми будемо використовувати правильні засоби, щоб допомогти нашим моделям ДНК щодня “перезавантажуватися”, можна буде усунути пошкодження і запалення, посилити власні захисні механізми і запобігти небажаним змінам в генетичних моделях. “Епігенетичний стан” нашої шкіри потребує допомоги шляхом його коригування, оздоровлення та захисту за допомогою засобів, розроблених для цієї мети.”

Багато епігенетичних модуляторів, здатних коригувати вікові зміни активності генів, робити так зване «скидання» епігенетичного стану і відправляти позитивні сигнали клітинам, було виявлено в групі ключових засобів подачі сигналу молекулам: пептиди, ретиноїди, фактори росту, флавоноїди, різні вітаміни, екстракти стовбурових клітин і т. д.  

Ключовими засобами захисту шкіри, які запобігають виникненню кумулятивного пошкодження клітин є: антиоксиданти, пробіотики/пребіотики, відновлюючі ферменти ДНК. Дані засоби в косметичних засобах потрібні, перш за все, для запобігання проблематики. Тут дуже добре працює принцип «Легше запобігти, ніж виправити».

Засобами ж оздоровлення будуть правильно розроблені синергічні формули, які поліпшать біологічні процеси, відповідно максимізують очікувані та необхідні результати.

Відмінним прикладом епігенетичного підходу в космецевтиці останнього покоління є денний крем Nimni Day Cream та нічний Nimni Cream від HydroPeptide. Nimni Cream – інноваційні препарати, що містить запатентований комплекс для відновлення і стимуляції вироблення колагену на рівні ДНК (Patent № 7598291, США). До складу денного крему входить потужний комплекс захисту від забруднюючих факторів навколишнього середовища.

Над серією засобів Nimni спільно з командою лікарів і вчених HydroPeptide працював всесвітньо відомий науковець і професор з Університету Південної Каліфорнії Марсель Німні, який запатентував в США більше 20-ти патентів, присвячених колагену, є автором понад 300 наукових досліджень, також отримав премію NIH Merit від Національного Інституту старіння за його внесок у дослідженнях колагену. Доктор Марсель Німні відкрив колаген II типу і опублікував книги про колаген “Collagen: Biochemistry, Biomechanics and Biotechnology” (1988), є співавтором роботи “Collagen: Molecular Biology”, vol. 4 (1989) і “Collagen: Pathobiochemistry” vol. 5 (1991).

Результатом співпраці професора Німні і команди вчених HydroPeptide є засоби, які омолоджують шкіру на епігенетичному рівні, значно покращують зовнішній вигляд, красу та еластичність шкіри зсередини, за рахунок активації власних генів людського тіла, що виробляють колаген в організмі і живлять клітини фізіологічним матеріалом, необхідним для синтезу колагену. Nimni Cream унікальні в їх здатності досягнення ключових процесів в шкірі:

  1. Комплекс і Ellagi-C™ – антиоксидантний комплекс, що сприяє поліпшенню структурної цілісності шкіри – пробуджує фібропласти, допомагає підтримувати вироблення здорового колагену;
  2. Пептиди структурної цінності, такі як SYN-TC Neodermylі – ретинол повільного вивільнення для подачі сигналу про вироблення колагену – активізують ген колагену, покращують структурну цілісність, борються з провисанням шкіри, надають чіткість і округлість контуру обличчя, додають шкірі рівний тон і однорідну текстуру;
  3. Запатентований комплекс колагенової підтримки доктора Марселя Німні (комбінація амінокислот і сірки) забезпечують життєво важливі матеріали для синтезу колагену – покращують вироблення білка колагену;
  4. Комплекс Нарингіну і Альфа-ліпоєвої кислоти є протизапальним комплексом і здійснює потужний захист від забруднюючих факторів навколишнього середовища.

Таким чином, запатентовані засоби забезпечують отримання колагену з максимально можливим потенціалом: пробуджують і заряджають енергією зрілі фібропласти, забезпечують швидкий і стабільний синтез «колагену молодості», інкапсульований ретинол і антиоксиданти підтримують неоколагинез. Результати восьмитижневого подвійного сліпого дослідження показали, що 91% пацієнтів підтвердили загальне поліпшення стану шкіри, більше 64% – поліпшення текстури, тонусу і зменшення мімічних і звичайних зморшок.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми повідомимо вам, коли засіб надійде до складу. Будь ласка, залиште актуальну адресу електронної пошти та необхідну кількість продукту знизу.